Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.salutis.do-zbiornik.gorlice.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.do-zbiornik.gorlice.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.aequo.do-nazwa.swidnica.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Trichomanes_canariense Gheada República_autónoma_de_Naxciván Gisou_Lamothe Uru_(Marvel) Ruta_CH_31 Un_ano_mas_(single) Una_Nueva_Opción Furilfuramida Tumbas_reales_que_faltan_en_el_Valle_de_los_Reyes Reino_de_Jaén_(Corona_de_Espana) Rudolf_Rocker Réctrice Romeria_de_la_Virgen_del_Henar Ines_de_Aquitania_(esposa_de_Pedro_I_de_Aragon) Gerhard_Dohrn-van_Rossum Rogulje Ryan_Guettler Rhagonycha_prudeki Una_vez_al_año Ruffre-Mendola Tudcum Fuego-control Iglesia_greco_católica_de_la_Eparquía_de_Križevci Musculus_quadratus_femoris Ricardo,_Corazon_de_Leon Municipio_de_Richfield_(condado_de_Roscommon,_Míchigan) Tritón_(astronomia) Rooney_(álbum) Iglesia_de_la_Asunción_(Torrecuadrada_de_los_Valles) Uberach Frente_de_Liberacion_Homosexual_(Estados_Unidos) Ulex_scaber Universidad_Interamericana_de_Costa_Rica Reves_Yo_Soy Iglesia_y_Convento_de_los_Capuchinos_(Tudela) Técnicas_de_cronologia_relativa Urraca_la_Asturiana República_Federal_Checa_y_Eslovaca Infurción Glorianes Resenas_sobre_Wikipedia Iglesia_de_La_Asunción_(Torrelavega) Geranium_robertianum_var._albo Tro_Bro_Leon Friedrich_Wilhelm_Hemprich Rory_O'Connor Frente_Autonomista_Aragonés Unión_Deportiva_Atlètico_Gramenet_Milán Té_de_la_peña Infernal_Majesty U.Hamann Gaspar_de_Rocamora_y_Garcia_de_Lasa Ronnie_Radke Reimu_Hakurei

html map