Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Marie_Ann_Salas_Gorboi McCook_(Nebraska) Línea_Midōsuji Pórtol Raphus Great_Midwest_Athletic_Conference Marion_Lucy_Mahony Live_at_the_Royal_Albert_Hall_(álbum_de_Nick_Cave_and_the_Bad_Seeds) Gran_Premio_de_Malasia_de_2007 Live_on_brighton_beach Gouveia_(Alfandega_da_Fe) Mahamadou_Djeri_Maïga Realismo_en_relaciones_internacionales RT-20_Ručni_Top_Rifle_anti-material Lycée_Bonaparte Medidor_de_caudal Ramon_Ayala_el_Mensu Lucio_Marcio_Filipo_(cónsul_56_a.C.) Metoxido_de_sodio Manuel_Caballero_Aguero Grandview_(condado_de_Brule,_Dakota_del_Sur) Pérez_Celis Melchor_de_Jovellanos Gobierno_y_Politica_de_los_Emiratos_Arabes_Unidos Primeras_damas_de_Costa_Rica Mi_amada_beatriz Goniodiscus_elaeospermus Manuel_Fernando_Bonilla Marco_Licinio_Luculo Luis_Lucia Los_Carriones_(Castillejar) Pseudosilis_kinabatangana Gran_Lord_Chambelan Pouille-les-Coteaux Golubac Recopilacion_de_Leyes_de_los_Reinos_de_Indias Primicias_del_sol Marquesado_de_Velada Mariano_Agrelo Provincia_de_Reggio_Emilia Maximo_San_Juan Marqués_de_Paterna_del_Campo Marco_Emilio_Lépido_(cónsul_78_a_C.) Punta_Stilo Prantleia Metodo_de_diferencias_finitas Primer_vicepresidente_de_cuba Microrregion_de_la_Ibiapaba Locos_del_aire_(película_de_1952) Manuel_González_(escritor) Mala_Fe_(cantante) Loy_Vaught Mayoral_Malaga Lugano_(desambiguacion) Luca_Antonelli

html map