Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.do-kazdy.kalisz.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.argumentum.to-japonski.katowice.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.audemus.to-japonski.katowice.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Enhalus Fly_by_Night_(cancion) Flond Fabian_Muñoz Eunice,_opera_de_Luis_H._Salgado Francisco_Pascasio_Moreno Ferdinand_Domela_Nieuwenhuis Francisco_Grau_(escultor) El_Dia_que_la_Música_Murio Estación_de_Gampel-Steg Feng_Gong Florentino_Azpeitia Flavio_Lucio_Dextro Epoca_clásica_del_tebeo_espanol Estación_de_Le_Péage-de-Roussillon Estación_San_Martín_(Catamarca) Fernando_I_(de_Portugal) Eudi_Silva_de_Souza Elisma_natans_f_terrestris Etiopia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_1996 Etanoato Fountains_of_wayne Francisco_de_Avila,_presbitero_peruano Festival_Internacional_de_Cine_de_Mar_del_Plata_de_1970 FC_Lausanne-Sport Escuela_22_Agustín_Ferreiro Francois-Noel_Babeuf Encuentro_en_Farpoint_(Star_Trek:_La_nueva_generación) Fagotrofia Facultad_de_Contaduría_y_Administración Estacion_de_San_Blas Franco_de_ocupación_estadounidense Eupatorium_nemorosum Ernst-Moritz-Arndt_Universität FIF_Kobenhavn Embajadores_de_Chile Eresué Estación_Destileria_YPF Elección_legislativa_de_Francia_(1869) Escudo_del_callao Francisco_el_matematico Francisco_Leon_(municipio) Enrique_de_sena_marcos First_Harvest:_The_Best_of_Alphaville_1984-1992 Ensemble,_c'est_tout Fernando_Delgado Erupciones_volcánicas_por_número_de_victimas_mortales El_brazo_de_diamantes Escuela_Experimental_de_Malvín Esto-Sadok FEB_Eredivisie Francisco_de_Bobadilla Estación_de_Juncal Eye_to_the_telescope Fernando_Rodriguez

html map