Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Godos_(desambiguacion) Microbioteridos R.C.Deportivo_de_La_Coruna Manuel_García_Pueblita Puerto_Libertador Maqsura Miles_away Gonzalo_Fernandez_de_Cordoba_y_Aguilar Google_Blog Premio_a_la_mujer_mejor_calzada_de_España Provincia_maritima_de_Cartagena Max_Cahner_i_Garcia Protectoría_de_indios Premio_de_la_critica_discografica_alemana Rabdoide Microsoft_Paint Matojo Proyección_cartografica Meteren Manuel_Posada_Garduño Primer_Congreso_Indigenista_Interamericano Maria_Elena_Valenciano_Martinez-Orozco Real_Avila_Club_de_Futbol Quíos_(ciudad) Pseudobias Queltia_juncifolia Recea-Cristur Magnus_Gustafsson McDonnell_Douglas_MD80 Premios_BAFTA_1990 Gobierno_y_politica_de_Madagascar Medalla_Edison Manuel_Ferrer_Munoz RCDI Luis_de_Avila_y_Zúñiga Matando_güeros Mercado_San_Cristobal Luis_Rodriguez_Tristan Mauricio_Pilatowsky Metateoria Quijada_(percusion) Manfred_Gurlitt Marquesado_de_Valterra Mijaíl_Ipolítov-Ivanov Recapitalizacion_de_las_entidades_financieras_en_Espana Pravy_Sektor Microloro Puerto_Aventuras María_Trapp Melchor_de_Palau Matilla_de_la_Vega Lupiana_(Guadalajara) Rana_de_dedos_delgados_y_labios_anchos Puck_(ciudad) Mario_Luis_Kreutzberger

html map