Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Capitulos_de_Fairy_Tail CID Cementerio_San_Atilano Canamero_(Caceres) Cassena_punctata Binhai_New_Area Bathygadus_sulcatus Beta_Boötis Beatriz_de_borgona Bangerz_Tour Carinispa_nevermanni Cabezo_Gordo Bet_Salom Camino_Cristiano_Nicaraguense Calle_Doña_Blanca Bolitoglossa_peruviana Casa_Museo_Freud_(desambiguación) Azteca_Trece Baronía_de_Torres-Torres Carlos_Valdés_(escritor) Bartolome_Ramos_de_Pareja Castillo_de_Caracuel_(Caracuel) Campeonato_de_Primera_División_1912_de_la_FAF_(Argentina) Blashyrkh_in_North_America Batalla_naval_del_golfo_de_Nápoles Cedron_de_Alejandria Catedral_Basílica_de_Santa_Fe_de_Antioquia Botines_(unitario) Bosnia-Hercegovina Betty_Leeds Calle_Xipreret Bargeme Carthamus_lanatus_subsp_creticus Bóbila Carol_I Campeonato_Mundial_de_Tiro_en_10_m_de_1983 Casación Chalcides_colosii Celtis_fuscata BRIL_VII Banco_de_fomento Campylocentrum_trachycarpum Calcu Bocado_(equitación) Besciamella Basquina Caracol_romano Bandera_chaquena Bassoncourt Castillo_de_Santa_Barbara Catalecta_Botanica Biblia_de_darby Canton_de_Sauze_Vaussais C/1956_R1 Campeonato_Mundial_de_Esgrima_de_1925

html map