Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Signo_del_Dragon Tlon_Uqbar_Orbis_Tertius Si_... Songs_from_the_Last_Century Tamagnini_Nene Sarcolema Saturación_de_la_hemoglobina Saint-Front Tejeda_(Las_Palmas) Teatro_Municipal_Enrique_Buenaventura Torneo_femenino_de_baloncesto_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Pekín_2008 The_Fairy_Feller's_Master-Stroke The_Adventure_of_the_Final_Problem Sterculia_laurifolia Skoda_Yeti Salto_del_Vado Thjodolfr_ur_Hvini Sida_conferta Treehouse_of_Horror_XI Saint_Amand-Magnazeix Steve_Borden Teoría_euantica The_Cocoanuts Too_Poetic Siva-puraṇa Tetraberlinia Tour_de_Teenage_Dream Serabi_solo Schrenkia Teresa_Enriquez The_Walk Superdetective_en_hollywood_iv Talleres_(metrorrey) Sceloenopla_subfasciata San_Bautista_(Canelones_Uruguay) Shine_a_Light_(album) Sinclair_(Wyoming) Sentimiento Sierra_eléctrica San_Quintin_de_Mediona_(Barcelona) Saint-Jodard Serinus_canaria_domestica Torre_Planetarium The_Mixtape_Messiah Tinguiririca_(volcán) Simone_Martini Tom_Sewell Temporada_2013_de_la_Liga_de_Fútbol_Valle_del_Chubut Teriyaki Tom_Ruegger Ternasol Seto_Daiya Tamaran Suimanga_de_garganta_negra Seleccion_de_fútbol_de_Kham |
html map |