Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bijuesca Batalla_del_catalán Buffalo_(NFL) Barco_hospital Bomba_Orsini Camino_del_cid Centracanthus Carabot_de_Porras Baloncesto_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sídney_2000 Canek_Vázquez_Góngora Castillo_de_la_Tallada_(Ampurdán) Calappa_plumosa Baltimore_Orioles Camara_de_Lobos Basílica_de_Damous_El_Karita Campo_en_Línea Catasetum_calceolatum Carlos_Contín Buranjis Cantabria_(queso) Bandera_de_Niger Cathormion Canton_de_Argeles-Gazost Big_trouble_en_China Burgelu Cantón_de_Niort_Ouest Bahia_de_São_José Benjamin_Britten Canna_sulphurea Bastones_rúnicos Bois_l'Évêque Chanel_numero_5 Blechum_trinitense Castellare_di-Mercurio Barbarian Capitolio_de_dougga Broncoespasmo Babilonicas Bronce_de_ascoli CFM_International Capitalizacion_simple Big_One Bandera_de_Kabardino-Balkaria Carolina_Copperheads Cecropia_obtusifolia_subsp._burriada Benipeixcar Brote_de_gripe_A_(H1N1)_en_Peru_de_2009 Carlos_Riva_Palacio Año_133 Centro_de_Arqueologia_Subacuatica_de_Andalucia Buccheri Bandera_de_shetland Casalgordo Basílica_de_San_Jaime_Apóstol Botella_de_plastico

html map