Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Artur_Blade Momoranger Idelesaurus Hell_Is_Other_Robots Guillermo_II_de_Prusia Asarca_cardioglossa_var_patagonica Iboga_vateriana Avenida_teniente_luis_cruz_martinez Hydnostachyon Heavenly_(banda) Monasterio_de_San_Juan_de_la_Pena Anserina_foetida Antropofagia_en_Mesoamérica Anade Anillo_de_los_numeros_enteros Helianthus_florenza Modo_griego_(música) Ibn_Hāni_al-Andalusi Hermética_(álbum) Hymenops Ministerio_de_Medio_Ambiente Astyanax_stilbe Arco_de_San_Roque_(Calanda) Asedio_de_Gibraltar_(1436) Henri_Blot Anarchy_in_the_age_of_dinosaurs Hospital_Torrecardenas Hawáian_Acres_(Hawái) Angelica_Jones Himno_de_la_Provincia_de_Salta Guión_técnico Hamamelis_macrophylla Hanoar_Haoved_Vehalomed Angel_Alvarez Holcomb_(Misuri) Helmut_Hasse Hanne_Darboven Arthur_(Or_The_Decline_And_Fall_Of_The_British_Empire) Mosier Anglófono Aver Miss_Venezuela_1978 Moorea Hunts_Point,_Washington Historia_del_Real_Zaragoza_durante_los_años_1940 Idioma_turanio Anthelephila_lamottei Hart_Hall Autovia_Trujillo_Caceres Asociacion_Catolica_de_la_Juventud_Mexicana Ano_1844 Armada_marroqui Anaerobico Gustav_Adolph_Struve Hopkinton_(Nueva_York)

html map