Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Países_alpinos Pepiño_Blanco Orto_Botanico_Comunale_di_Lucca Phrynopus_bracki Parasuchia Par_septimo Pinball_95 Pla_del_horta Nur_die_Liebe_läBt_uns_Leben Paul_Féval_padre Pachybrachis_boreopersicus Poole_Harbour_Commissioners Pinus_pumila Nueva_Habana Obey_Giant Parque_Regional_Lomas_de_Arena Pantalla_(estructura_de_contencion) Pantaleón_Rivarola Peckham Philippia Nihama Newtown P_M.L.Jaeger Ocarina_del_tiempo Octeville_sur-Mer Oso_de_Plata_a_la_mejor_interpretación_masculina Partido_de_Abajo Piegros_la-Clastre Orchis_beeringiana Pan_de_la_amistad Officine_Villar_Perosa Nacor OGLE_2006_BLG-109Lc Pentaquina Planta_herbácea_perenne Pino_piñero Obtención_de_HF_(ácido_fluorhidrico)_sus_caracteristicas_físicos_químicas Pentarrhaphis Penda_de_mercia Paralizacion_de_la_Región_Moquegua_de_2008 Orson_Hyde Noria_(cantante) Pantano_de_Saucelle OFK_Belgrado Pabellón_Municipal_Gerona-Fontajau Pierre_Mendès Placidochromis_nigribarbis Mustafá_Pur_Mohammadí OralB Paris-Roubaix_de_2002 Piececitos Paralelo_10_norte Pentispa_beata Ocquerre Piramide_del_Tepozteco

html map