Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Pinango PR:BU Paulina_de_Wurtemberg_(1810–1856) Musica_sinfonica_y_de_camara_de_Frank_Zappa Pogogyne Nebulosa_de_la_Laguna Ourouparia_guianensis Omar_Narváez Nervio_óptico_(2) Papel_de_diario Partido_Popular_del_Tirol_del_Sur Natasha_Pons Oakland_Seals Patricia_del_Pozo_Fernández Orden_de_Sion Pintura_Fresca Nikté Plan_de_Estabilizacion_de_1959 Organismo_heterótrofo Parque_Los_Berros Pipistrellus_papuanus Novo_Triunfo Optimización_matematica Máel_Sechnaill_mac_Domnaill Novodzherelievskaya Ni_así_la_distingue Naja_mandalayensis Nisaetus_floris Politica_agrícola_común_de_la_Union_Europea Porjov Parroquia_de_Saint_Philip_(Barbados) Philippe_Roussel Overland_Track Oclusion_dental Picolezna_rojizo Ordono_III_de_Leon Ortópteros Número_2_(álbum) Peninsula_Anadyr Paranapiacaba_illa Piedad_con_san_Jerónimo_san_Pablo_y_san_Pedro Operación_de_las_Naciones_Unidas_para_el_Restablecimiento_de_la_Confianza_en_Croacia Patryk_Dominik_Sztyber Neauphle_le-Château Máquina_de_exprimir NFL_Quarterback_Club_(Challenge) Ponte_de_Lima Norvega_Esperantista_Ligo Poleo_menta Ophrys_exaltata_subsp_castellana Piarimula Phyllanthus_microcladus Parroquia_Anzoátegui Nippon_Ham_Fighters_de_Hokkaido Pinilla_de_los_moros

html map