Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Partido_judicial_de_Ortigueira Paises_Bajos_del_Sur Parque_Natural_de_la_Sierra_de_Cardeña_y_Montoro Mustang_(Oklahoma) Navalosa N'Dole Portland,_Oregón Patupat Pat_O'Connor Península,_Península_(libro) Ocimum_ciliare Oficina_de_Inteligencia_Naval Pagina_electronica Newtype_Comic_Genki Neohelos Novela_latina Operacion_Pacífico Palacio_Iñiguez Pelasgos Piadena Parque_Cruz_Conde P_C._C. Myriophyllum_spicatum Pedrajas_de_san_esteban Planetarian:_Chiisana_Hoshi_no_Yume Máscara_Mortal_de_Cáncer Polino Pico_de_Tancítaro Operación_Rosario Oscar_Téllez_Gomez Nucleo_(geologia) Museo_de_la_Ciencia_y_de_la_Técnica_de_Cataluña Pobra_do_Caramiñal Pin_carrasco Myodes_rex Méry_sur-Cher Plaza_Kim_Il_Sung Mustelus_minicanis Pedrojiménez Pararhymbus_macrocerus Pernes_les_Fontaines Muñecas_vudu Planta_de_energía_nuclear_Three_Mile_Island Numerológica Nikolay_Yakovlevich_Marr Mx Palacio_de_Albéniz Papiro_79 Panama_City_Beach Notas_del_Museo_de_la_Plata,_Botanica Oposicion_de_Derecha Nedvěd Pedro_José_Domingo_de_la_Calzada_Manuel_Maria_Lascuráin_Paredes Orinoco_II Picaro

html map