Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Jina-suri Justino_mártir Jorge_Sabat_Gozalo Juegos_Olimpicos_de_Sydney_2000 La_vida_secreta_de_las_plantas La_Tierra_de_las_Cuevas_Pintadas La_era José_Maria_Crespo_(poeta) Jurgensenia La_Bougie_du_sapeur Libro_complido_en_los_judicios_de_las_estrellas Jacques-Charles_Dupont_de_l'Eure La_Digne-d'Amont Jagdpanzer_VI Julián_Fernández_Navarrete_y_Jiménez_de_Tejada Karnali Jesús_Urrea_Fernández Jorge_Cordoba Les_Masies_de_Voltregà Leucrinis Isla_Muna Isabel_de_viseu José_Luis_Busaniche Juan_de_Abreu_Galindo La_Chapelle-sur-Usson Kore_ga_Watashi_no_Goshujin-sama João_de_Carvalho_e_Vasconcellos Karl_August_Gustav_Fiebrig Javier_Gómez Jose_Benito_Goyena Lima_(rio,_Portugal) Ju_87_B_2 Lavatera_cretica Jinetes_del_Dragón Ley_Organica_de_Proteccion_de_Datos_de_Carácter_Personal_(Espana) Kashírskaya Liga_Panameña_de_Futbol_Apertura_2009 Kool_Thing Lignieres_en-Vimeu Juan_Felices_de_Cáceres Jodra_de_Cardos Lenguaje_de_modelado_de_objetos Kenji_Urada Libros_de_viaje Lista_de_episodios_Pokemon Isidoro_Vázquez_de_Acuna Juan_de_Borbon_y_Batemberg Jenny_Williams Josefa_de_Fürstenberg-Weitra Jose_Rufino_Zado_Rodríguez Itagui_Futbol_Club Joucou José_María_Laínz_Ribalaygua Juego_de_naipes Leptoglanis_wamiensis

html map