Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Castañada Camarasa_(Lérida) Buena_Vista_(condado_de_Amador,_California) Centre_du-Quebec Catedral_de_Córdoba_(Espana) Cerinola Blavenciano Bipolar_(álbum_de_NoWayOut) Banco_Central_de_Paraguay Brazzaleyrodes_eriococciformis Berliner_Philarmonie Campeonato_Profesional_Interandino Bruno_Urribarri Celia_Hart Carpa_gigante Bramocharax_caballeroi Billy_(Allier) Borja_Semper Catedral_de_santiago_de_bilbao Caceres_Club_Baloncesto Años_1490_a_C Calle_34_Estacion_Penn_(linea_de_la_7_Avenida–Broadway) Belen_(Trujillo) Bandera_de_asturias Bérénice_Bejo Boussieres_en-Cambrésis Chamaenerion_denticulatum Castillo_de_san_pedro_de_la_roca Carrizo_(Leon) Campeonato_Mundial_de_Atletismo_de_2013 Chamesey Campeonato_Mundial_de_Piraguismo_de_1977 Bellisima Brus_(Serbia) Calandrella_blanfordi Baptista Bragi_Olafsson Cecropia_philipsonii Brassica_melanosinapis Butia_matogrossensis Blacksburg_(Carolina_del_Sur) Canet_lo_roig Barthelemy_Charles_Joseph_Dumortier Carolyn_Lam Caltha Central_nuclear_de_Surry Beaupreopsis Ceferino_Ortega Biotopo_Protegido_Chocón_Machacas Bandera_de_la_Región_Metropolitana_de_Santiago Brummbar Blanca_Tejos_Muñoz Canales_de_Television_en_Puebla Candido_Melchor_María_Trigueros_de_Lara_y_Luján Break.com

html map