Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Hidrofoba Idioma_miami-illinois Arnad Azeríes_iraníes Asedio_de_Ichijōdani Hugo_Munoz_de_Baratta Milpa Aulnat Asclepiadaceae Hawke's_Bay_United Horst_Kretzschmar Miolema Grupo_Desportivo_de_Ribeirão Avión_de_transporte_STOL Monasterio_de_arkadi Guy_Berryman Ataque_al_Aerodromo_Auxiliar_Calderon Hospital_Reina_Sofía_de_Murcia Moralizante Monte_Llano_(Cidra) Human_Speechome_Project Antiguedad_del_Cerrato Ano_373_adC Género_celestinesco Arte_mexicano Antonio_Paris_Sanz_de_Santamaría Angiostatina Mitsubishi_SH_60K Hail_To_England Honore_d'Urfé Autómata_probabilistico Hsuan-Tsang Asiut_(gobernación) Analizador_sintactico Harrison_(Metro_de_Chicago) Húngaros_en_Venezuela Atención_flotante Mordellistena_y-nigrum Hans_Enoksen Idiomas_de_Venezuela HMS_Queen_Elizabeth_(1913) Anaxágoras_(rey_de_Argos) Hipótesis_lipostática Hadar_(Haifa) Hierba_urinaria Hasliberg Hell_Jozsef_Karoly Moraito Andréi_Yaroslávich Halimium_multiflorum_alfa_macrophyllum Mitoy_Yonting Aulexis_jiangkouensis Ariake_(1935) Hydatellales Ministerio_del_Poder_Popular_para_Relaciones_Interiores,_Justicia_y_Paz

html map