Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.verbera.pod-kazdy.wodzislaw.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.pod-kazdy.wodzislaw.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.addit.ten-daleko.wolomin.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Lista_de_las_tormentas_en_la_temporada_2005_de_huracanes_en_el_Atlántico Lenguas_de_América_del_Sur La_guia_del_autoestopista_galactico_(película) La_vida_por_delante La_senora_(telenovela_de_1982) Judaismo_mesianico Jokin_Caparros José_Miguel_Elias Kinasa_dependiente_de_ciclinas La_mala_fe Liga_de_Fútbol_de_Japón Linea_Bus_Turístico_(Interurbanos_Lerida) Las_alumnas_de_madame_Olga Jardin_Botanico_Oro_Verde Knd La_pelu Kennedy_(Nueva_York) Justice_League_Heroes Konārka Lilian_de_celis Isla_Pescador Kennedy's_Children Juan_Carlos_Lescano_(futbolista) José_Mangrinan Jupiter_Inlet_Colony_(Florida) Juan_Esteban_Arango Invasión_musulmana_de_la_Peninsula_Ibérica_en_el_siglo_VIII Kawasaki_Aerospace_Company Litaneutria_ocularis Juan_Manuel_Pinuel_Villalón Ley_judia Lista_de_capítulos_de_Capadocia Jose_Aguilar_Gonzalez Kromeřiž La_flecha_negra Interruptor_controlado_por_puerta Islas_pequeñas Lista_de_personal_de_la_Expedición_Shackleton_Rowett Juan_Borja_Mata La_Ferte-Villeneuil La_cuarta_de_A_Polo Joshua_Asselin Kuleshovka_(Krasnodar) Juncus_paui Jérémy_Amelin Jerome_Beasley Jesús_Sanchez-Maroto_Sánchez-Migallon Isla_del_castro La_magia_de_Broadway Lebiasina_chucuriensis Integral_curvilínea Las_Cañadas_(Castril) José_María_Barreda Juan_José_Victoriano_Gonzalez Jardín_Botánico_de_Adiopodoumé

html map