Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Vasquez_de_Coronado_(canton) Comandante_Fontana Aeropuerto_de_Medicine_Hat Abies_mariesii Ala_de_sable_de_pecho_azul Colegiata_de_Santa_María_de_Vigo Conspiracion_de_Cellemare Condado_de_Scott_(Illinois) Cistus_populifolius_a_psilocalyx Abuljatar Vidraria_de_hojas_anchas Variedad_compacta_(matemáticas) City_Golf Victor_Félix_Visconti Comidas_típicas_de_Australia Aeranthes_imerinensis Vioño_de_Piélagos_(Cantabria) Christian_Kane Acta_unica_europea Conjunto_Arqueológico_formado_por_los_yacimientos_de_La_Espina_del_Gallego_Cildá_el_Cantón_y_Campo_de_Las_Cercas Valle_del_Rio_Ruso_(AVA) A_92G Abercarn_rfc Vermelho_Novo Ventura_County,_California Zorzal_de_Kurrichane Aktion_T_4 Al_'Aziziyah Acalymma_vittatipenne Compania_publica Weingartia_caracarensis Acuario Ciudad_del_Nino_Presidente_Juan_Antonio_Rios_M. Ciudad_Sadr Compañía_General_de_Obras_Publicas_S.A. Zollernia Al-Wahda_Trípoli Comercializador_de_electricidad Yacimientos_de_La_Espina_del_Gallego_Cildá,_El_Cantón_y_Campo_de_Las_Cercas Zar_y_carpintero Yang_Wei A_golpes ARM_Cuauhtémoc_(BE_01) Vera_Djatel Acuerdo_Estratégico_Trans_Pacifico_de_Asociacion_Economica Windows_Xp Aguilera_de_Heredia Alba_(distrito) Confederación_Sindical_Galega Vehiculo_aéreo_no_tripulado Agustín_Lhardy Consejo_Nacional_de_Ciencia_y_Tecnología_(Mexico) Abudefduf_luridus Constructorul_Chisinau Vasco-Islandes

html map