Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Gry_Bay Gulfstream_550 Guisado Araguaco Hierba_del_pasmo Hedda_Eulenberg Ayam Harlei_de_Menezes_Silva Anos_1350 Hospital_San_Juan_de_Dios_(San_Jose) Moetsukiro!!_Nessen_-_Ressen_-_Chōgekisen Monroe_North_(Washington) Guillermo_de_Croÿ,_señor_de_Chievres Attagenus_jucundus Montañas_Dinghu Auvernha Haemophilus_ducreyi Hugo_Romeo_Guerra Guitarra_de_tres_puentes Apeadero_de_Vale_de_Éguas Mototsugu_Shimizu Muamar_al-Gaddafi Ariwara_no_motokata Autillo_chóliba Audrey_Cordon Asociación_Europea_de_Zoos_y_Acuarios Artrophyta Angel_Mahler Antonio_de_Soloaga Hallwyl Andrés_del_Valle Apeadero_de_Papízios Hell_Gate_Bridge Anthony_Eden Hammurabi_(Mc) Iassi Arte_Naif Monte_Pagasarri Antoine_van_der_Linden Harmotoma Highway_Star Iberina Guerra_de_los_335_años Hollister_(Idaho) Harish_Patel Morir_en_San_Hilario Guo Hilary_Douglas_Clark_Pepler Holstebro Hanna-Maria_Seppalä Australian_Idol Historia_antigua_de_malta Haidar_Abdul-Amir Iachimo Gráficos_Vectoriales_Escalables

html map