Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Derechos_civiles_de_los_afroestadounidenses Amorpha_occidentalis_var._arizonica Cuerpo_General_de_Bomberos_Voluntarios_del_Peru Denise_Gutiérrez Cuando_los_duendes_cazan_perdices Desulfovibrionales Cácen_de_pulmón_de_celulas_pequeñas Alheili Ducado_de_Orleans Distrito_de_Glane Correr_o_morir Doina Aleurolobus_cephalidistinctus Deut._Bot._Herb.-Buch Alejo_Barrios Céfalo_(hijo_de_Hermes) Drácula_(película_1931_II) Corvus Alfaro_(apellido) Aleksándr_Tvardovski Destete Ecoturístico_Cerro_de_Oro Cueva_de_Los_Verdes Disquisiciones_aritmeticas Distrito_de_Lenzburg Delfinidina Cupuia Cyphon_australis Diócesis_de_Málaga-Soatá Diatenopteryx Courcelles_(Loiret) Cárdenas_(municipio_de_San_Luis_Potosi) Dobradinha Dialeurodes_egregissima Alexandru_D Copa_ASOBAL_2002 Crepidodera_peloponnesiaca D13B Coronel_Moldes_(Salta) Copa_Panamericana_de_Hockey_sobre_césped Cordillera_pirenaica Daniel_Mateo Alfonso_Yuste Corporación_de_Radiodifusión_Noruega Amelia_minor Alfredo_Pizzoni Diego_Martín_Rodríguez_Berrini Alfonso_VII_de_León_y_de_Castilla Crisis_ambientales Dios_niño Algeripithecus ETSIM Dilema_del_erizo Cálao_de_casco_amarillo Dignity_(Wilfred)

html map