Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Muhammad_I_de_Granada Avenida_Georgia Hypsiboas_roraima Angel_Dealbert_Ibáñez Hedera_helix_var._maculata I-27 Hormona_tirotrópica Armando_Alba_Zambrana Hip_hop_británico Arturo_Zamora_Jimenez Ayubí Horville-en-Ornois Antonio_Lopez_(pintor) Hernán_Valle Moncaup Hierba_de_la_cruz Gálatas Guarro Hiroshi_Nohara Minias_(rey) Herbert_Graf Aulizeum Andy_Summers Artemisa_(planta) Hidrosalino Haya_de_la_Torre Ministerio_de_Vivienda_(España,_2004-2010) Monasterio_de_Santa_Maria_de_Obona Hemiblabera Andrés_Bathory Modelo_de_iones_moviles Helena_Araujo Himno_de_la_Comunidad_de_Madrid High_Melting_eXplosive Argumento_del_diseño Iatroquímica Arce_del_Amur Monasterio_del_Parral Muletilla Axé_Bahia Appler Avrainville_(Meurthe_y_Mosela) Hallux_rigidus Górecki Grjotgard Gritos_independentistas_en_Colombia Hordeum_tanaiticum Gótico_sureño Gueifaes Antímaco Monolepta_beiraensis Heyday_Films Hordeum_suecicum Hyperolius_lateralis Miss_Turismo_del_Milenio

html map