Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Maside_(Orense) Manuel_Neuer Mente_corporea Melchor_Angel_Posse Mel_Blanc Los_Verdes_de_Aragón Mesorregião_Central_Espirito-Santense Luis_Sanojo Los_Verdes_Grupo_Verde_de_Navarra Provincia_de_Salta_del_Tucumán Miguel_Delibes_de_Castro Reglamentos_de_itinerancia_de_la_Unión_Europea Micaela_Castellotti Microrregión_de_Fernandópolis Push_to_talk Lucrinus Ratchet_&_Clank_Future:_Quest_for_Booty Luis_Filiberto_Garcia_Hoyos Melinum_(Lamiaceae) Michigan_(álbum) Rafa_Maranon Membrillar_(desambiguacion) Malva_ambigua Golondrina_caribeña Raizing Marcela_Osorio Luis_Martinez_Eguilaz_y_Eguílaz Recopilación_lapuente_sola Marrale Provincia_de_Marañon Pretanath Raión_de_Solomianka Marqueses_de_Moya Malatya Ptychosperma_coccinea Real_academia_militar_de_Barcelona Prioro Principe_Felipe,_Duque_de_Edimburgo Max_Suñé Quam_singulari Mbulu Matanzas_de_Paracuellos_del_Jarama M_s María_Francisca_Caballer_Gil Martretia Mark_Liberman Mid_Atlantic Project_Rocket_/_Fall_Out_Boy_-_EP Michael_Bradley Mazda_MX-5 Pretear Pálháza Mariano_Stendardo Recopa_Africana_1976 Queche

html map