Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

LMC_(banda_japonesa) Joven_Club_de_Computacion_y_Electronica Jean_Bouin_Gran_Premio_Allianz Leopoldo_Martinez_Nucete Jose_María_Otero_de_Navascués Jamal_Zougam Ivaïlo_Gabrovski Isla_de_Mayorca Kimberly_Franklin Interacción_lógica Instituto_nacional_de_biodiversidad Licitación Le_Vauclin Juan_Gonzalo_Matta Jožef_Pustai Jimmy_Carruth Kesterita LDL Leptispa_angulata Larepublica La_Serre Jhony_Galli La_Gran_Manzana Kochira_Katsushika-ku_Kameari_Koen_Mae_Hashutsujo Invasion_aliada_de_Italia Jose_Maria_Salvador_y_Barrera Linarita Linea_Tarragona_Salou_L'Aldea_Amposta_-_Tortosa_Ulldecona Leptispa_longissima Joaquín_de_Pablo-Blanco_Torres Joseph_Kasavubu Justino_de_Azcarate La_Gran_Pirámide Karthala José_L_Demaria_López Litol-rubina_BK La_Señora_y_el_Unicornio Juerga_de_solteros Isla_St_Lawrence John_Munizaga Junco_vano Isle-aux-Grues Javier_Rubio Jose_Maria_Rodríguez_Rodríguez_(Mexico) KD Kordelestris Keener Isolepis_romana Joan_Sol_i_Ortega Juan_Carlos_de_la_Ossa_Yunta Lepidonectes_bimaculta Liga_de_Fútbol_Profesional_Boliviano_2000 La_Compañía_(municipio) Kamran_Mir_Hazar K_O.

html map