Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Machiel_Evert_Noordeloos Quercus_mirbeckii_var._angustifolia Lucio_Sextio_Sextino Los_olvidados_(revista) Malpica_de_tajo Markup Log_home Póvoa_de_Midões Provincia_del_Casanare Masacre_de_Maragha Marco_Emilio_Lépido_(cónsul_en_46_a._C.) Maria_Garcia_Esperon Malachidius Manguífera_índica Raxoi Péter_Völgyi Rayo_(D_35) Martin_Kiriluk Maria_Xose_Queizán Marc_Lawrence_(actor) Rapuncio Provincia_de_Caracas Línea_153 Marginados Raquítico Manuscritos Manushmriti Rampi M._P._Shiel Prokop Manuela_Carrasco Psittaculini Miguel_Angel_Moratinos_Cuyaubé Puente_de_Alcántara Ramon_de_Abadal_y_Caldero Magdalena_Gessler Magnoliaceas Marao_machete Mary_Steenburgen Marcols-les-Eaux Pyrgus_foulquieri Pusa_sibirica Prunus_communis_subvar._sativa María_Rubio Mate_del_tubo Loquillo_(cantante) Power_Metal Pseudodera_bicolor Memphis_Bleek Lobivia_hermanniana Luis_Usoz_y_Río Pyrus_fusca Pāman Primitivo_flamenco Mafia_II

html map