Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bula_áurea Cassandra_Nova Campanilla_de_hoja_de_yedra Carlos_Bustelo_García_del_Real Cautividad Bille Calatrava_la_Nueva Castillo_de_Bidache Años_-10_a._C. Barbadejo Casianus_Bassus_Scholasticus Calanna Bielorrusia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_2004 Calea_urticifolia_var._axillaris Cafe_del_Mar_(cancion) Briony_McRoberts Bonnac-la-Cote Cerro_Ramada Casa_consistorial_de_Lorca Central_Nuclear_de_Darlington Año_Nuevo Caqueta Bulbophyllum_chinense Castanar_de_Ibor_(Caceres) Berne_eXchange Cenaculo Barbara_West_(1911_2007) Bonnœil Bell_OH-58_Kiowa Camino_del_inca Caibarién Cantón_de_Fresne-Saint-Mames Briólogo Batalla_de_Solicinium Bubo_virginianus Blagnac Burberry's B_r_ambedkar Batalla_de_le_mans_(1793) Bythinella_compressa Bartolomé_Márquez_Lopez Año_1461 Baliosus_germaini Brillantaisia_patula_var._welwitschii Calle_110_Cathedral_Parkway_(linea_de_la_7ª_Avenida_Broadway) Campeonato_Alemán_de_Fútbol_1958 Catedral_de_san_Jorge_(Lviv) Cerro_Cofre_de_Perote Calle_Clark_(linea_de_la_7_Avenida_Broadway) Canto_a_la_liberacion_(album) Caucho_sintético Calyptorhynchus_banksii Branta_leucopsis Bogomilita,_Bogomil Brian_Grazer

html map