Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Lista_de_capítulos_de_Desaparecida Kfir Jörmundgandr Jose_Antonio_Marina Klinkova Javalí_Viejo JBC_MMCITE_Brno José_Royo_y_Gómez Jaina Lapausa Instituto_Madrileno_de_Formacion Javier_Fernández-Lasquetty Instares Leopoldo_Zea Intel_80286 Jeronimo_Caserio Inula_vulgaris Kavatshi_Airlines Lifeline_(cancion) Juan_Planas Las_cosas_que_vives Kernouez Jirí_Soják Inu_no_Taishō Limon_de_Pica La_rosa_de_Jacob José_Rodriguez_de_la_Borbolla La_Palma_(ciudad_Panama) Lissochelifer_depressoides Juan_Antonio_Padron_Albornoz Instituto_Nacional_de_Estadistica_e_Informatica Linariantha_bicolor Lisunov_Li-2 KTGM Joaquin_Secco Kinich_Kakmó La_casa_de_Las_Chivas José_Antonio_Saco Lista_de_personas_en_sellos_de_España Lemniscomys_macculus Jaled_Mechal Literatura_de_Argentina Internet_Assigned_Numbers_Authority Jaltipan_de_Morelos Leonard_James_Callaghan,_Baron_Callaghan_of_Cardiff Ipomoea_batatas_fo_trifida Joseph_Isaac_Schneersohn Lewisia_cotyledon Koeleria_aristata John_Walker Jose_Ángel_Sánchez_Asiain José_Martínez_(futbolista_chileno) Leipziger_StraBe_(Berlin) Kimberly_Pressler Juan_Antonio_Sánchez_(desambiguación) |
html map |