Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Unai_Emery U.C.L.A. Iglesia_de_la_Asunción_(Traiguera) Igon_Lerchundi Universidad_de_Lubumbashi Urbanización_La_Joya Garratt Rodrigo_Tovar_Pupo Uva_moscato Globalizacion_economica Gabor_Zavadszky Musculus_adductor_hallucis Iglesia_de_San_Kilian_(Heilbronn) Upanishad Gloomba Go-Ichijō Reino_Mutondo Illiciaceae Georges_de_Bande Triakis Relacion_de_Einstein_(teoria_Cinetica) Rosenbergia Infinity_Ward Roberto_Gargini Reina_Valera François_Lopez User_agent Funes_(Colombia) UFPS Tres_Naciones_2008 Galeodes_perotis Giorgi_Shermadini Gaby_a_true_story Treviso Union_del_Mágreb_Árabe Municipio_de_Violet_Hill Gerard_Granollers_Pujol Muscovy_Company Reserva_natural_de_Pilar Reiko_Okano Garni Gastronomía_de_Yemen Musee_d'Unterlinden Trigesimo Ruta_Estatal_de_Nevada_264 Gascones_(Madrid) Musculus_levator_glandulae_thyroideae Ruta_de_Illinois_171 Tupolev_148 Félix_Moreno_de_la_Cova Robertinoidea Tweed Unreal_Tournament_2004 Rubén_Héctor_Giustiniani Fritz_Hofmann_(químico)

html map