Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Saint-Genest-Malifaux Tojo_alfilerero Santa_Leocádia_(Tabuaco) Schlaf TAER_Andalus Siliceno Saint_Christophe_sur-Guiers Siglo_de_caudillos_biografia_politica_de_Mexico_(1810-1910) Sembrada Saxemberg Tercio_Viejo_de_Lombardía Torrecillas_de_la_tiesa San_Sebastian_(Distrito_de_San_José_Costa_Rica) Tratado_de_Reforma_de_la_Unión Secretaria_de_la_Funcion_Pública_(Mexico) Sacred_2_Fallen_Angel Sainte_Eugénie_de-Villeneuve Shōbōgenzō The_Fairy_Feller's_Master-Stroke_(canción) Stylobasium South_Brooksville Sewellia_diardi Serie_asintótica Sainte_Montaine T'Pol The_Complete_Depeche_Mode Saint-Sylvestre_(Ardeche) Servillejas_(Cantabria) San_Conon_de_Naso Sonic_Adventure Thymus_hesperidum San_Miguel_el_Alto Sinagoga_Ari_Ashkenazi Saint-Pierre-Église Señorio_de_Valdivia Sainte-Chapelle_(Paris) Sinfonía_n_6_(Miaskovsky) Sikhye SkaPunk Tecnologia_Avanzada_en_Transporte Sultan_de_Marruecos Sclerurus_caudacutus Tajo_de_Nochistongo Televisión_en_1997 Schoutedenella_phrynoides Tomillo_del_Senor Temple_of_Rock Selección_italiana_sub-20 Sellos_explosivos Stenotarsus_monrovius Three_Lakes_(Washington) Thank_You_For_The_Music_(album) Tivoli_Neu_Stadion Sardigliano Théophile_Thoré

html map