Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Oedipina Neoterópodo NGD_Studios Policia_Nacional Mélanie_Bernier Ocos Nova_Araça Pontevedra_CF Orden_de_Jaime_I_de_Aragón Ostseebad_Laboe Poecilia_latipes Partición_swap No_podrás Por_la_Razon_o_la_Fuerza Pedagogía_Waldorf Novaki_Bistranski Potencial_de_calentamiento_global Palacio_Guzman_de_Vegadeo Neottia_striata Nathaniel_Archibald PGU_28 Nainoa_Thompson Playa_de_Bolonia Paródico Ordalia_del_agua Nova_Plakhtiivka Pedro_de_Agén_(obispo_de_Palencia) Oxalis Opera_de_Copenhagen Máquina_estadistica_de_traduccion Pistachero Paul_Charles_Caravello Nicolás_del_Caño Pohénégamook Partido_Judicial_de_Huéscar Norodom_Sihanouk Novoshcherbínovskaya Pirámide_de_Cholula Niurka_Gonzalez Partido_Socialdemócrata_de_Moldavia Océano_(mitología) Neomordellistena_palpalis Nueva_taipei Palacio_iglesia_de_Goyeneche_(Nuevo_Baztán) Nec_deus_intersit,_nisi_dignus_vindice_nodus Politian Perico_Sambeat Nealeurodicus_bakeri PATHF Playa_de_Eagle Normando Poa_macedonica_var._tenuifolia Porridge Neisse Parideae

html map