Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Arcosauriformes Humedal_Jaboque Aurelio_Menéndez_y_Menéndez Augusto_de_sajonia Arago Aristòloquia_rodona Asphodelus_maroccanus Missy_aux_Bois Asociación_de_atletismo_de_oceanía Hot_Rod Aurota Antoine_Laurent_Apollinaire_Fee Hespera_varicolor Antiguo_dólar_taiwanes Augusta_Victoria_de_Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg Historia_de_la_Ciudad_de_Guayaquil Aylácar_(Granada) Augias_de_Trezena Hesiquio_(varón_apostólico) House_on_haunted_hill Animax_Latinoamérica Mintezol Hannah_Wilson Multichannel_television_sound Artículo_(gramática) Guinote Homosexualidad_en_Rumanía Monolepta_boholensis Haya_japonesa Anrosey Mistica_(religion) Atentados_del_29_de_marzo_de_2010_en_Moscú Ayuntamiento_de_Villanueva_de_Cordoba Arnold_Peter_Møller Ansac-sur-Vienne Iberolacerta_bonnali Hinojillo_de_monte Hermandad_de_San_Juan_(Écija) Hipólito_(Pelicula) Montezemolo Anthelephila_laosensis Gromphadorhini Andrzej_Wajda Asociación_Mexicana_de_Ciencia_Ficción_y_Fantasía Antogny_le_Tillac Hermandad_de_Costaleros_del_Santísimo_Cristo_de_la_Pasion Morcilla Hucha_de_oro Monumento_nacional_Cuevas_de_Oregón Hearts Aromiel Idioma_tupí Mr._Doctor Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_París_1900_-_Maratón Idioma_español_en_Chile

html map