Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mbyá Regie_Autonome_des_Transports_Parisiens Martyn_Bennett Longlaville Miguel_Gallardo_(desambiguacion) Makoto_Saito Proculus_opacus Luis_Guízar_y_Barragan Miguel_Nikolayevich_Románov Mijaíl_Gétmanov Manuel_Halcon_Villalón_Daoíz Lobivia_pygmaea Luis_de_la_escosura_y_morrogh Regino_Pedroso Purple_Sage_(Wyoming) Golfo_Arábigo Presa_Dniprodzerzhynsk Martes_martes Melba_Hernández_Rodríguez Puerta_con_puerta MVR Pozo_Salado Ranunculus_steveni Luis_Delfin_de_Francia_(1729_1765) Prunus_triflora Gran_San_Bernardo Primera_guerra_carlista Marqués_de_San_Felices Loegaire_mac_Neill Manuale_d'amore_2 Radical_38 Micro-irrigación Godofredo_Garabito Presa_Rio_Hondo Granja_de_barreiros Miguel_Zanartu_y_Santa_María Reaccion_de_adición Psicología_junguiana Lucius_Aemilius_Barbula Rasam Psamutis Pu-yi Marco_Antonio_Rodríguez_Toro Real_Pontificia_Antiquisima_Ilustre_y_Penitencial_Cofradia_del_Señor_Atado_a_la_Columna_y_Ntra_Sra._de_la_Fraternidad_en_el_Mayor_Dolor Luis_I_de_Vendome Ma-2200 Receptores_nucleares Quilla_(constelacion) Gotthilf_Heinrich_Schubert Quinto_Fabio_Maximo_(consul_213_a_C.) Grand_Prix_de_Pau Maharbal Mentha_norica Referéndum_para_la_aprobacion_del_Estatuto_de_Nuria Provincia_de_Balj

html map