Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Rodrigo_Goñi_Reyes Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Asuncion_(Montehermoso) Gaya_mutisiana Gabriel_Jackson Union_Deportiva_Lara Unión_de_Centro_Democrático_(UCD) Ile-des-Soeurs Gabriel_Figueroa_Flores Universidad_de_Santiago_de_Compostela Franz_Beidler Roman_Ingarden Utricularia_exigua Frei Universidades_del_Siglo_de_Oro Ricardo_García_Damborenea Gastronomía_de_Filipinas UM_Air Udalla_(Cantabria) Iglesia_Catedral_Nuestra_Señora_del_Carmen_(Formosa) Garcia_Escámez Rural_Hall_(Carolina_del_Norte) Municipio_de_Washington_(condado_de_Scioto,_Ohio) Funastrum_cuspidatum Glyptemys_insculpta Rosedale_(Nuevo_Mexico) Universidad_rusa_de_la_amistad_de_los_pueblos Iglesia_de_la_Sagrada_Familia_(Berazategui) Gaviotín_de_San_Felix Implantes_de_mama Ridgefield_(condado_de_Fairfield,_Connecticut) Geometria_diferencial Rubén_Díaz Municipio_Raul_Leoni Rivulus_litteratus Fred_Savage Rio_Pícaro Gallerbo Ripiado Giovanni_Fabbroni Musarana_de_Bailey Gasto_público Municipio_de_High_Prairie_(condado_de_Leavenworth,_Kansas) Târgu_Secuiesc Río_Yeltes Romell_Quioto Ununennio Gallardo_(desambiguación) GCLP Iglesia_de_Santa_Eulalia_(Estaon) Romancing_the_Stone René_Maltez Gigachilon Reveal Fū_Hoōji Txoko

html map