Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Texas_Work_Force_Commission Tipos_de_comunidades_rurales The_Solvers Ted_Sutton Torre_de_San_Andres Severo_Gómez_Núñez Tell_el_Daba Salto_de_Linares Torre_atalaya_del_cautor Santa_Maria_de_Hito_(Cantabria) Salvador_Victoria Shots_(canción) Sorel-en-Vimeu Torrente_de_Sant_Miquel Trachyuropoda_arculata Serie_C2_B Saint_Aignan_de_Couptrain Saint-Pathus San_Jose_(Almirante_Brown) Sluis Sewickley_(condado_de_Allegheny,_Pensilvania) Toreo_a_caballo Saint_Benoit_sur_Loire The_Problem_of_Thor_Bridge Spanky_g San_Martin_2 Tin-tín Sada_Cruzeiro Tianguistenco_de_Galeana,_México Sebastián_Vila St._Peter_en_la_Selva_Negra Taeniopygia_bichenovii San_Román_(Candamo) Sibila_de_Cleves Silla_del_caballo_bajero Salto_del_Soldado Technoworks_Ltda San_Niniano_de_Galloway Santiago_Oroño Tackle_defensivo Sello_de_Nevada Seicercus Saint_Bauzille_de_la-Sylve Tetraonyx_lemoulti Schmölln Saif_al-Islam_al-Gaddafi San_Justo_de_la_Vega_(León) Segunda_Division_de_Austria Saint_Cernin_de-l'Herm Sebastián_de_Llanos_y_Valdes Teatre_Principal_de_Mao Sietse_Bakker Santo_Adrião Tendaishū Schiffornis_virescens

html map