Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Carlos_Oliviera Carlos_Urrutia_Valenzuela Castillo_de_Buitrago_del_Lozoya Bojinka Campeonato_mundial_de_badminton_de_1983 Brumadinho Bolbitidaceae Chania_Football_Club Calamarino Bazinga Capital_District Bandera_de_Rio_Negro_(Argentina) Cambio_radical_(reality_show) Campeonato_Intercontinental_de_Peso_Welter_de_IWRG Barzy_en-thiérache Capa_alazana Campeonato_Mundial_de_Magic:_El_Encuentro_de_2007 Carpa_(circo) Bartrès Boveda_del_Rio_al_Mar Cardamine_laciniata Belén_(escena_del_nacimiento_de_jesus) Chapelle-Royale Bhaskara_1 Challenger_de_Saint-Brieuc Calcado Chabria_mimica Catedral_de_orense Casa_del_Pinon Canal_Forth_and_Clyde Bailaor_(desambiguacion) Callispa_penangana Bromus_hordeaceus_var._pratensis Cañeria Ceroma_johnstonii Banos_de_Tajo_(Guadalajara) Bobby_czyz Blaberopus Bandera_pirata Centaurea_gallica_subsp_gallica CV_870 Casa_de_Cotoner Año_500 Bartholomeus_van_der_Helst Brisgovia-Alta_Selva_Negra Basilio_martin_patino Castillo_de_Canterbury Bambusa_heterocycla Centrouropoda Chalus_(Puy_de-Dôme) Burelli Canete_(Cuenca) Beis Bunuel Cessna_170

html map