Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Caracolofago Base_rocosa Bad_schandau Carambomba Beechraft_Baron Cereus_munzii Candelaria_de_Zambales Cardo_pirenaico Capa_(náutica) Bolsa_Galicia Bathoceleus_hyphalus Cantanhede_(Maranhão) Cayo_Flamino_(consul_187_a_C_) Cadiz_(Cádiz) Canton_de_Perpiñán-9 Bundnis_90_Die_Grunen Biblioteca_Central_de_Mánchester Bargello Casimiro_Lana Casbas_de_Huesca Biografía_de_Tadeo_Isidoro_Cruz_(1829_1847) Capparis_pruinosa Benet_Mercadé Catedral_de_la_Purísima Bollo_(envuelto) Bucketheadland_Blueprints Calanthe_neglecta Catedral_de_Odense Budorcas_taxicolor Barbosa_(antioquia) Año_1053 Bayubas_de_arriba Berenjena_de_almagro Bahia_(planta) Centro_Histórico_de_San_Pablo Bugula_almizclada Azán_(mitología) Campana_de_Gauss Beckh. Capilla_de_Futuna Chambeyronia Bourg_des_Maisons Boubers_les_Hesmond Catharus_ustulatus Cerophysa_biplagiata Banks_(Alabama) Bogue_Chitto_(condado_de_Lincoln,_Misisipi) Benyamin_Sueb Bedford_(Indiana) Batipelagico Bambusa_heterocycla C_Krauss Celula_militar_de_la_UE Biomatemática Bra_(Cuneo)

html map