Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Conde_de_Casa_Jijon Vanda_suaveolens Ciudad_universitaria_de_la_Universidad_Nacional_Mayor_de_San_Marcos Abárzuza_(Navarra) Colbún_Machicura Charles_Moeller Comparacion_de_sistemas_administradores_de_bases_de_datos_relacionales Władysławow_(Gmina_Żelechow) Alberto_Demchenko Victoriano_Mateo_Ramírez Wot_Gorilla Waleed_Abdullah Zoraptera Coliseos_de_la_NBA Consejo_de_Delegadas_y_Delegados_de_Unasur Vincenzo_Cabianca Activision_Publishing_Minneapolis,_Inc. Venio_Losert Vampirella_(desambiguacion) Accadia Whiskey_sour Adak,_Alaska Al-Malakia_FC Yuma_(gentilicio) Chase_Carey Club_Atlético_Las_Flores_II Acil_coenzima_A Valle ARV_General_Urdaneta_F_23 Acacia_westoni Chōshū Young_Marble_Giants Acidez Acrocefalia Ciudad_historica_de_St._George_y_fortificaciones_asociadas Yakima Villanueva_de_la_oca Chart_Parser Agustín_Jarabo Ciprinodóntido Circunvalacion_de_la_Isla_de_San_Andres_(Colombia) Colegiata_de_Santa_María_(Villafranca_del_Bierzo) Condado_de_Schenectady_(Nueva_York) Villa_di_briano Christian_Fuchs Concentración_minima_inhibitoria Wica Vrchlabi Conmutacion_(quimica) Wola_Młocka Albert_Ayler Wacousta Cis_walkeri Warren_(condado_de_Waushara,_Wisconsin) Aeropuerto_de_Hurghada

html map