Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Alcazarseguer Aeropuerto_Internacional_Tenerife_Sur Controversia_por_la_denominación_GNU_Linux Veronica_Castro Aicle. Ville-Langy Vernaya_fulva China_del_Noroeste Workstation Chromis_chromis Cinnyris_bifasciatus Wang_Huning Citro William_George_Maton Abu_'Ubaida Videojuego_portatil Valencia_de_Don_Juan Clase_Caio_Duilio_(1880) Colibri_pochotero We've_Been_Holding_Back Circuito_oval Claude_Bazin_de_Bezons Acueducto_Steenbergen Válvula_de_corazon_artificial Chichey Clemente_de_la_Cuadra_y_Gibaxa Combate_de_las_vizcacheras Comité_radical Comando_Aereo_de_Combate Adrian_Smith_(baloncestista) Adrian_Toomes Adobo_arequipeno Valsequillo_(Córdoba) Adoxia_nigricornis Agregado_(diplomacia) Al_Zawahirí Alberto_Manguel Alberuni Xalapa,_Ver. Community_colleges Yotvingios Valiant_(Película) Vigilantes_y_ladrones Viajera_del_Rio Wladyslaw_Raczkiewicz Aeropuerto_La_Greda Volver_al_futuro_III Wutach Xixón-Gijón Valle_de_Camargo Aderbiyevka Vanexxa Clonacion_de_ADN Conophytum_absimile_f._umbrosum Wanda_Gilmore

html map