Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Quagsire Micro_Cuts Los_Dedos Prueba Ragnarsdrápa Reduccion_de_Wolff-Kishner Mielero_escamoso Localización_(computación) Mabe_Chile Puskayo Quenepo Región_autónoma Marquesado_de_Aguilar_de_Campoo Louis_Ménard Raymond_Vieussens Gonzalo_Ravanal María_Díaz_(hija_del_Cid) Reconocimiento_del_afrikaans Rebelión_de_los_Polkos Massimo_Giovanelli Putre Luis_Felipe_de_Peñalosa_y_Contreras Masters_de_Cincinnati_1981 Medio_fisico_de_la_Comunidad_de_Madrid Magic_Numbers MD_Helicopters Puente_de_tirantes Línea_C-1 Marcus_Opellius_Macrinus Puerto_Deportivo_de_Bueu Michal_Mertinak Magnitud_Límite_Estelar Proyección_astral Gregorio_Jover Margaret_Brown Grand_Harbour Mariano_H._Cornejo Región_de_Tillabéri Louis_Émond Milan_Vídmar Línea_de_alta_velocidad_Roma_Napoles Regimiento_2_de_Línea Region_vinícola_de_Ászar_Neszmély Gobierno_de_Cataluña_2006-2010 Matjaž_Bogataj Pourquoi? Gonzalo_Yáñez_de_Mendoza Rauisuquio Gonadotrofina_coriónica_humana Regaliz_de_montaña Proyecto_EELA:_creando_una_red_humana_de_colaboración_entre_Europa_y_America_Latina QuakeWorld Mecanizado_ultrasónico Malcom_MacBride Pristina_(Distrito)

html map