Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Selección_de_fútbol_de_Ukraine San_Crisanto_(Yucatán) The_Stepfather Santa_maria_de_oliveira Signo_del_Búfalo_de_agua Tehrik_i-Taliban_Pakistan Stewardson_Brown Somos_libres,_seámoslo_siempre Serpyllum Shasta_County_California The_Squirt_and_The_Whale Texas_Hippie_Coalition Sierra_Engarceran_(Castellón) Tanahbesar Sleeping_On_The_Sidewalk Sin_otoño,_sin_primavera Terenura_sicki Tacubaya_(estacion) Taktikon_Uspensky Sumiso Santa_Cruz_(voivodato) Terremoto_de_Puerto_Plata_de_2003 Songs_in_a_Mellow_Mood Tratado_de_paz_eterna Styracaceae Trachystoma Steinheil Tombrío_de_Arriba Sentencia_de_programación TPI Sinfonía_n_º_11_(Miaskovsky) Suero_antilonomico Teorías_del_rasgo Segundo_Dutari_Rodríguez Teorema_de_tradición_oral Santa_Fe,_Nuevo_Mexico Transportador Serie_451_de_Renfe Síndrome_de_vena_cava_superior Sergei_Glaziev Talmannon Solíptica San_Gabriel Saint_Sylvestre Santiago_de_la_Puebla_(Salamanca) Stožice_Stadium Sociedad_Estadounidense_de_la_Orquidea Torre_de_Penalara Sebastián_Juan_Arbo Sangre_simple Steinh. Silvia_de_Ambrosini Topos_(literatura) Saint_Germain_sur_Renon Silillos

html map