Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Montana_de_Riano Ardea_herodias Angie_Sage Ano_861 Asociación_Mundial_de_las_Muchachas_Guias_y_las_Guias_Scouts Arne_Halse Arabis_idanensis Mortadelo_y_Filemón_La_rehabilitación_esa Halley André_Pierre_Gignac Arroyo_Illescas Höfner_Shorty Asociacion_Espanola_de_Escritores_de_Terror Ministerio_de_Guerra_(Japón) Aplicación_asesina Guillem_Galceran_de_Cartella Mungo_Ibariki_Afrika Guido_Grandt Astatotilapia_burtoni Grzegorz_Gwiazdowski Monster_Hunter_Portable_2nd_G Guarea_poeppigii Apio_Claudio_Pulcro_(cónsul_143_adC) Miss_Universo_1988 As-3 Antiulceroso Axiomas_de_Peano Antonio_Maria_de_Orleans,_duque_de_Montpensier Hidrolización Milly-sur-Thérain Ant_Juss Harold Anarquismo_y_literatura Moody_Brook Ariel_Álvarez_Valdés Hakon_Hakonarson Apterodina_bechynei Henefer Gustav_Regler Arzolla Arica_(cráter) Asociación_española_de_normalización_y_certificación Guarana_(banda) Hora_legal_de_Colombia Antonio_hugo_de_omerique Araucaria_heterophylla Huul Antonio_de_San_José Armas,_germenes_y_acero Guevgeozián Apeadero_de_Ramalde Antonio_Valdés_Gonzalez-Roldan Guzmania_lingulata_var._flammea HVAR Ibn_Hayyán

html map