Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Prizren_(Distrito) Mal_de_montana_crónico Manuel_Antonio_Roman Pudin_de_zanahoria R._Mitchel_Beauchamp Marge_agridulce María_de_Aragón_(reina_de_Portugal) Miguel_Ángel_Colombatti Mampodre Premio_Ciutat_de_Palma-Llorenc_Villalonga_de_novel·la Manzanas_de_la_Reina Primera_Division_de_Burkina_Faso Mastigion González_(municipio) Radio-Televizija_Srbije Gottfied_Wilhelm_Leibniz Lothar_A._Braas Mario_Mercator Recto_(anatomía) Pyrrhula_nigricollis Malcoraje_macho Memorial_nacional_a_los_hermanos_Wright Rally_de_Valais_de_2012 Principe_Almos_(padre_de_Árpad) Priolepis_eugenius Melchor_de_la_Nava Prosopocoilus_buddha_buddha Léognan Puck Prop_2_en-1-ol Goirigolzarri Mercado_Común_Arabe Marblehead_(Ohio) Manuel_I_de_Trebisonda Primera_División_de_Espana_2007/08 Maizières-la-Grande-Paroisse Grandfontaine_sur_Creuse Lyman_Spitzer Magallanes_de_Agusan Prefectura_autónoma_tibetana_de_Golog RDS-37 Raión_de_Rasony Maria_del_Carmen_Martinez-Villasenor Primera_B_Nacional Ramón_Marsal Manuel_José_de_Lavardén Proclamación_de_la_segunda_Republica_española Mario_Montoya_Uribe Lobby_gay Logonna_Daoulas Maltés Presa_de_Ordunte Mike_Lavallee Menasha_(condado_de_Winnebago,_Wisconsin) Marqués_de_Peñaflor

html map