Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Clamores Condado_de_Cullman Vuctoria_Armesto Vicugna_vicugna_vicugna Clásica_Sarda Cistus_clusii_var_fastigiatus West_Walworth_(Dakota_del_Sur) Aegilops_squarrosa_var._truncata Yuna_(cantante) Condado_de_Santa_Cruz_(California) Chile_en_los_Juegos_Paralimpicos_de_Turin_2006 Villamiel Cirenaica_(África) Citrus_x_latifolia Winthrop_Eagles Variimorda_fagniezi Condado_de_Orange_California Yerba_apoplética Vigilio Continente_Antartico William_Cecil,_Lord_Burghley Victor_S_Peña Adriana_Santos Virgen_de_la_nube A_day_in_black_and_white Chionanthus_ramiflorus Valencia-Joaquin_Sorolla Xenartro Villaquejida_(León) Watanabe_Shinichiro Condado_de_del_norte Comision_Electrotécnica_Internacional Virreinato_del_Río_de_la_Plata Villanueva_de_Huerva Conophytum_translucens Confederacion_de_Futbol_Asociación_de_Norte,_Centroamerica_y_el_Caribe Colossus_Mark_I WWDC_2008 Acido_alfa-cetopropanoico WP:FUS Vip_Guay Virgen_de_la_leche_(Luis_de_Morales) Yara_(cantante_libanesa) Combretum_trinitense Common_Gateway_Interface Agua_(película_2005) Comunidad_de_Villa_y_Tierra_de_Ayllón Coccorante Comision_Mixta Val_de_san_vicente Cléden_Cap-Sizun Villotte_devant-Louppy Videcosville Yo,_el_halcon Witry-lès-Reims

html map