Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Digger Descomposicion_térmica David_Ramirez_(historietista) Convento_de_las_Madres_Carmelitas_(Peñaranda_de_Bracamonte) Corporativo_Reforma_Diana Amaroussion Deducción_automatizada De_Guanajuato..._Para_América! Ducado_de_la_Confianza Dahlonega Crenicichla_hemera DFH_1 Diocesis_de_San_Bernardino Coumarouna_ferrea Distrito_fitogeográfico_de_las_selvas_mixtas Early_winter Ana_Silveti Custer_(Dakota_del_Sur) Dole_(Jura) Economia_de_Zimbabwe Dirk_Willems David_deMaría Eclesiastes Cynoscion_nothus División_Atlántica Día_Europeo_de_la_Cultura_Judía Cozzoni Distrito_de_Commercy E-120 Die_rote_Fahne Desafios Desoxiazúcar Cripta_de_San_Antolin_(Palencia) Ammi-Saduqa Divisoria_continental_de_América Deer_Grove Courson_Monteloup Cuenca_de_drenaje Aloïse_Corbaz Cooperacion_cultural_española_en_Honduras Domyo Cumbias_pegaditas_(Volumen_IV) Dia_Mundial_de_la_Población Dellamora_gracilicauda Dictyneis_brevispinus D.L._Moody David_Byrne_(político) Don't_Rain_on_My_Parade Doryxylinae Cuarteto_de_cuerda_n.º_20_(Mozart) Dmytro_Chygrynskiy Deportivo_Garcilaso Dríope Distrito_de_llacanora Alfa_Octantis

html map