Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Baltanás Bédat Basso Casa_de_la_Cultura_de_Alcala_de_Chivert Barrio_Chino_de_Londres Bethmann_Hollweg Bettignies Braga Berzsenyi_Dániel Benoît_Magimel Batalla_de_Boviano Botanischer_Garten_Augsburg Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1908 Centauro_(planetoide) Beriev_Be_4 Castillo_de_Blair Cañuela_ovina Chamaenerion_palustre Bertram_Winkle Cantón_de_Perpinán_8 Barót Brihat_saṃhita Carpintero_bellotero Casa_de_Beor Brotherhood_of_Mutant_Terrorists Casa_para_dos Bromus_intermedius_subsp._divaricatus Balangoda Caso_Nazino CD-Rom Baum Cañón_del_Colorado Años_970 Blurry_eyes Capitanía_de_Itamaracá Base_de_datos Campeonato_Mundial_de_Esquí_Acrobatico Azor_australiano Cajon_del_Maipo Cedar_(Kansas) Benqué Capsella_erecta Bike_crossing Catedral_de_Santa_María_(Kuala_Lumpur) Campeonato_de_Sudafrica_en_Contrarreloj Calandino Caporales_de_la_tuntuna Cacín Caenolestes Chaotic_(EP) Bereznyak_Isayev_BI-1 Canton_de_Fronton Bricookea Bahía_Ensenada_Zaratiegui C-41A

html map