Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Relación_laboral Rio_Taff Municipio_de_Prosper_(condado_de_Davison,_Dakota_del_Sur) Uropsilus_investigator Glageon Relatos_del_piloto_Pirx_y_Mas_relatos_del_piloto_Pirx Rumania_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Montreal_1976 Gianni_Da_Ros Rio_Pend_Oreille Until_the_End_(album) Galadaramuño Función_indicatriz_de_Euler Términos_de_Fairy_Tail Gadu_Gadu Glaucidium_castanotum Resinanthus Geranium_valde-pilosum Renova_(compañía) Ingeniería_nuclear Glaucium_aureum Rock_band_track_pack Gandhi_(película) Tribunal_Electoral_del_Poder_Judicial_de_la_Federacion_(México) Garcia_de_Loaisa Giovanni_Animuccia Iglesia_de_la_Virgen_del_Sola Renina_gástrica Trittico_Lombardo Río_Chicamocha Gobernador_general_de_las_Indias_Orientales_Neerlandesas Tunel_de_la_Calle_Joralemon Río_Pulmari Municipio_de_Breckenridge_(condado_de_Wilkin,_Minnesota) Rio_Cerquilla Universidad_De_La_Salle Frédéric_Chopin Rio_Tamega Tus_Amiguitos_del_Jardín Retrato_de_Pablo_V Tuckerara Glorieta_del_Ángel_Caído General_de_Ala Ilusión_del_control Rye_(Arizona) Rhagodorta_zorab Universo_conocido_(desambiguacion) S_Gerät Iglesia_de_Nuestra_Señora_del_Rosario_de_Chiquinquira_(El_Santuario) Utricularia_hirtella InfoLibre Un_hombre_llamado_Caballo Genealogia_de_Cristo Tú_Y_Yo_(canción_de_La_Oreja_de_Van_Gogh) Gaston_Von_Mühlenbrock Richard_Ian_Wright

html map