Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.leczeniedepresji.edu.pl/tag/patrycja-mikula-instagram/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.ortopedawarszawa.com.pl/tag/przychodnia-aon/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.ortopedawarszawa.com.pl/tag/wujekmaciej-instagram/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Pabellón_Atlantico Piperacilina Oblinghem Parque_nacional_de_Midongy_del_Sur Ogastemma Museos_Ralli Parque_nacional_de_Akagera Noruega_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Invierno_1928 NGC_3949 Pedro_Martínez_(militar) Oktiabrski_(Kushchóvskaya,_Krasnodar) Patronazgo_de_Sevilla Músculo_pterigoideo_lateral PR:SS Planeta_Kaioh Palacio_de_Nuevo_Baztán Organizacion_territorial_de_la_Republica_del_Congo Positrón Paises_No_Alineados Olhão_da_Restauracão Plymouth_Meeting_(Pensilvania) Pascual_I Piedra_Parada Osteitis_deformante Península_de_Gelibolu Orquesta_Sinfónica_de_la_Radio_del_Oeste_de_Alemania Paiño_menor New_Holland_(desambiguación) Phyllomys_thomasi Omega_3-trigliceridos Parque_Nacional_Desierto_de_los_Leones Objetos_materiales Noche_de_Paz Planes_y_tratados_de_México Playas_del_coco Pamela_Rodríguez Playa_de_Pormenande Palacio_del_Marques_del_Apartado Periodo_Mesolitico Pomacentrus_albolineatus North_Lawrence_(Dakota_del_Sur) Naomi_Campbell Partidos_politicos_de_Republica_Dominicana OKL Paracheirodon_innesi Pamela_Carolina_David Pez_(álbum_de_2010) Polución_atmosferica Palmar_de_Guanapalo Obligaciones_de_servicio_publico_(España) Obra_cinematográfica Owstonia_simoterus Polacco Neizamanovski Planta_de_Tractores_de_Minsk

html map