Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Bolshoye_Pseushko Brezo_enano Cesarea_Macaza Campeonato_Mundial_Junior_de_Atletismo Cacheiras_Teo Castor_(Luisiana) Bahia_de_maputo Caja_de_cambios_de_doble_embrague Begoña_García_Arandigoyen Carlos_de_Orleáns Brote_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009 Bedmar_y_garcíez Camile_Velasco Center_Harbor_(Nuevo_Hampshire) Cementerio_de_la_orotava Camille-Aimé_Coquilhat Cannibal_(álbum) Briege_McKenna Calgary_88 Blanco_y_Negro_(España) Carancho_blanco Braunschweiger_Mumme Betula_nigra Boerboel Cantalejo_(Segovia) Celulas_de_Reed_Sternberg Britoromanico Bumpers_(Johnny_Test) Bahía_colonet Bretignolles_sur_Mer Campo_de_Prisioneros_Chacabuco Brazo_del_Escudo-Centauro Catalina_Tekakwitha Campeonato_Mundial_de_Esgrima_de_1932 Bailleul-le-Soc Boyne Bus-la-Mesière Banzái Cestrum_jamaicense_var._parqui Capacidad_de_persistencia Catherine_Fleury-Vachon Brax_(Lot_y_Garona) Central_nuclear_de_Perry Buscador Blue_Jeans_(canción) Castillo_de_Chichén_Itzá Banh_bò_nuớng Bacilofobia Betulia_(antioquia) Canal_espiritual Bolmir Años_1890_a_C Bane_(Stargate_SG_1) Campia Bon_voyage_(película)

html map