Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Pasta |
|
Tortellini
Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym,
podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa).
Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).
Bolshoye_Pseushko
Brezo_enano
Cesarea_Macaza
Campeonato_Mundial_Junior_de_Atletismo
Cacheiras_Teo
Castor_(Luisiana)
Bahia_de_maputo
Caja_de_cambios_de_doble_embrague
Begoña_García_Arandigoyen
Carlos_de_Orleáns
Brote_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009
Bedmar_y_garcíez
Camile_Velasco
Center_Harbor_(Nuevo_Hampshire)
Cementerio_de_la_orotava
Camille-Aimé_Coquilhat
Cannibal_(álbum)
Briege_McKenna
Calgary_88
Blanco_y_Negro_(España)
Carancho_blanco
Braunschweiger_Mumme
Betula_nigra
Boerboel
Cantalejo_(Segovia)
Celulas_de_Reed_Sternberg
Britoromanico
Bumpers_(Johnny_Test)
Bahía_colonet
Bretignolles_sur_Mer
Campo_de_Prisioneros_Chacabuco
Brazo_del_Escudo-Centauro
Catalina_Tekakwitha
Campeonato_Mundial_de_Esgrima_de_1932
Bailleul-le-Soc
Boyne
Bus-la-Mesière
Banzái
Cestrum_jamaicense_var._parqui
Capacidad_de_persistencia
Catherine_Fleury-Vachon
Brax_(Lot_y_Garona)
Central_nuclear_de_Perry
Buscador
Blue_Jeans_(canción)
Castillo_de_Chichén_Itzá
Banh_bò_nuớng
Bacilofobia
Betulia_(antioquia)
Canal_espiritual
Bolmir
Años_1890_a_C
Bane_(Stargate_SG_1)
Campia
Bon_voyage_(película)
|