Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Varón_de_Dolores Colonia_Penal_Federal_Islas_Marías Club_Deportivo_Ferroviario_Almirante_Arturo_Fernández_Vial Chaumuzy Viven Codex_Purpureus_Rossanensis Conde_d'Eu Werner_Wilhelm_Jaeger Zalmedina Validallium_tricoccum Accio_cultural_del_pais_valencia Clásico_Alianza_Lima_Universitario Yann-Fañch_Kemener Citrus_×_tosa-asahi Agujas_de_cleopatra Ciudad_Acuña Aiguille_d'Argentiere Wizzair Airakoraptor Academia_de_Television_Española Châteauneuf-Villevieille Vaux_sur_Eure Z.X.Yu Valle_de_la_Prehistoria_en_Santiago_de_Cuba Charles_DuBois_Coryell Agricultura_de_precisión Chevrolet_Malibu_1979_1981 Ala_en_parasol Valerie_Tasso Zapotlan Wehrum_(Pensilvania) Velocidad_hipersonica Wallie Valmiro_Lopes_Rocha Chrysolina_gebleri Zeria_schweinfurthi Coleocanto Charlotte_bobcats Aica WAH-64D_Apache_Longbow Chenopodium_album_subsp._opulifolium Vanda_parviflora Vaina_nival Conosilene_conica_var._subconica Claudio_Rodriguez_(conductor) Agustín_(futbolista) Ciencias_duras Ziries Cofradía_de_Nuestro_Jesus_Nazareno_de_Ubeda Yaquino_Celli Club_Atlético_Racing_(Córdoba) Afrixalus_stuhlmanni Zappa_plays_Zappa Virgen_Blanca_(desambiguación) Agrupacion_de_Santo_Tome

html map