Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Attu Guerra_Polaco_Soviética_en_1920 Archiduquesa Himeji,_Hyōgo Armenia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sídney_2000 IAE_V2500 Monterey_Country_Club Guest_PC Mogeltonder Antonio_Velasquez Guantánamo_(Cuba) Aparato_amovible Historia_de_la_provincia_de_corrientes Hippeastrum_organense Arquitecto_naval Apófisis_estiloides_(hueso_temporal) Historia_UD_Salamanca_Años_1950 Augusto_González_de_Linares Montégut_en-Couserans Huberia Archi_(Italia) Historias_Negras_del_Fútbol_Argentino Mordellistena_tosgoniensis Hildegart_Rodrífuez_Carballeira Mochaca Monasterio_de_Santa_María_de_La_Santa_Espina Hardmodding Géza_Roheim Hitachi,_Ltd Anacua_(Texas) Guia_del_Cómic Grupo_Nós André_Lhote Arqueológica Hippeastrum_bulbulosum_var._simsianum Guillermo_Jones Ms_office Heliobacteria H_R_4437 Mitologia_haitiana Asociacion_de_Fútbol_de_Chipre Hangar_de_Arte_Joven Anacampseros_subrotunda Morabitas Hyundai_Terracan Guelleh_Batal_/_Garde_Republicaine Antioco_V_de_Siria Arecales Autovía_de_Leitzaran Andrés_Guardiola_Garcia_Gómez Monroe IFPRI Asociación_libre Mister_Olympia_1969 Arcos_de_Jalon

html map