Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

ET1 Costa_di_Serina Echenoz_le-Sec Dark_matches Edinburg_(Maine) Déjà_vu_(canción_de_Gustavo_Cerati) Cueva_del_Milodon David_Vaughn_III Cultura_de_costa_rica Docudrama Cuijingo Ambaiba_carbonaria Diane_Whitley Ditters Crepis_albida_subsp._scorzoneroides Decreto_de_expulsion_de_los_moriscos Decencio_de_Astorga Doronicum_caucasicum_var._elatior Diputacion_Provincial_de_Oviedo Amenhotep Earthtone9 Dzungaria Alexfloydia_repens Diceros_bicornis_longipes Códice_vigilano Dindane Deja_Vu_(canción) Cuenca_de_Makarov Dream_Theater_(álbum) Diácono Convencionalismos Dol_Amroth Alonso_de_Fonseca_(Pedro_Micó) Ambroise-Auguste_Liebault Cryptochelys_acuta Alonso_Suárez_de_la_Fuente_del_Sauce Alisma_subcordatum_var._superbum Direct_Stream_Digital Desecación_del_Mediterraneo D.J.Ferguson Delfin_Fernández_(Bateria_de_Los_Salvajes) Alesandro_Lecquio Deon_Richmond Cordyline_terminalis_var_boryi Diócesis_de_Zipaquirá Druzo Distrito_de_Sícchez Cuenca_Donets Distrito_de_Ashok_Nagar Dasein_Executive_Search Das_Ich Diocesis_de_Soria Células_CHO Death_'n'_roll Cultura_de_la_aguada

html map