Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Huella_digital_acustica Harvest_Moon_DS Avenida_jujuy Huchepo Moderna_Escuela_de_Viena António_Augusto_da_Rocha_Peixoto Arando Guepinia_coronopifolia Angel_Rodríguez_(desambiguación) ICBN Atributo_adverbial Astiages I'm_Happy_Just_to_Dance_With_You Monia_Baccaille Arthon_en_Retz Mitsubishi_Lancer_Evolution_X Hugo_Montes_Brunet Hechos_de_los_hungaros HONEY Andrés_Matías_de_Pez_y_Malzárraga Mirtilo_(mitología) Morgan's_Point_Resort_(Texas) Heinz-Harald_Frentzen Antonio_Laserna Arron_Fray Mortero_de_cemento_portland Monumento_al_General_San_Martín_(Lima) Arbitraje_(ciencia) Asamblea_Consultiva_Islámica Monthureux-sur-Saone Antônio_Naelson_Matias Mswati_II_de_Suazilandia Gustave_Danneels Huracán_Erika_(1997) Hospital_Universitario_(Universidad_de_São_Paulo) Montsoue Mnemion_tenellum Modelo_de_Dewar-Chatt-Duncanson Morwen Huanne_Montmartin Hip_Hop_Polaco Associacio_Catalanista_d'Excursions_Cientifiques Guarea_racemiformis Ardea_intermedia Ariel_Elio_Riani_de_Mello Ash_Ketchum Angiotensina_2 Montevallo Minas_de_oro Aparna III_Kerületi_TUE Ascencion_Orihuela_Barcenas Anthogonium Antonio_Luis_Santos_da_Costa Hermanos_Martillo

html map