Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ayuntamiento_de_Molinicos Archaeoglobales Herpes_Zóster Halcón_tagarote Arden_International Australohyliota_chilensis Autoedicion I_Just_Called_to_Say_I_Love_You Ano_1646 Hector_Anguita_Anguita Miranda_(estado,_Venezuela) Hotteok Andaman_y_Nicobar Hipótesis_alternativas_al_origen_del_euskera Anatomia_(álbum) Gálata_(Constantinopla) Moinhos_da_Gandara Asociacion_paraguaya_de_futbol Hannah_Harper Hermilio_de_Oloriz Astragalus_propinquus Haplosomoides_pusilla Aquilegia_pyrenaica_subsp._cazorlensis Gótico_mudéjar Auras Hugo_Omar_Curto Houlton_(Maine) Andres_Bathory Heze Anneslia_densifolia III_(álbum_de_Mar_de_Copas) Guaraniticus_tetracalcar Guillermo_Clericus Aquian Hardy_Cavero Arroyo_San_Antonio_Grande Huntail Mondragon_Unibertsitatea Grupo_de_Ejercitos_Curlandia Avion Guillem_Cifre Miss_Monday Hamilton_Cuvi Anisodera_tuberosa Habenaria_militaris_var._philippinensis Antonio_Mon_y_Velarde Anza_Borrego-Sin_Nombre,_S-4 Mount_Vernon_Square/7ª_Calle–Centro_de_Convenciones_(metro_de_Washington) Hidergina Arteria_gastro-omental_izquierda Helmantico Monterde_de_Albarracin Autlan_de_Navarro Atenea_despreciando_a_Hefesto Grindelia_ventanensis

html map