Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Idioma_Istrorrumano Morloc Historieta_de_aventuras Asymbolus_submaculatus Arum_pyrenaeum Anh_Cao Antorcha_olimpica_de_los_Juegos_Olimpicos_de_Barcelona_1992 Hornopirén Angélica_Harada_Vásquez Autorite_de_developpement_integré_de_la_région_du_Liptako_Gourma Monasterio_de_la_Rábida Guerra_Chino_Japonesa Anomotassa Arroyo_del_Sauce Asbecesta_perlexa Homo_Zapping_News Antonio_de_Leon_Loyola Antonieta_de_Monaco Montagney_Servigney Aol. Augie_Díaz Arbol_de_la_goma H.W.L._Poonja I-mate Asambleas_democraticas_de_Samoa_Americana_2008 Ariadne_Musica Arroz_bomba Hermandad_del_Cristo_del_Perdón Aplicación_conforme Ano_753 Hector_Aguilar_Camín Moorea_argentea Andropogon_thwaitesii Anatolio_(nombre) Arturo_Pareja_Obregon Habitas_con_jamon Mobile_Station_Integrated_Services_Digital_Network Hermanville Identity_(album) Hugo_dibarboure Motricidad Hondureno Héctor_Gonzalez Angely Monteagudo_(Bolivia) Guardianas_del_Bosque Athyreus_larseni Angelo_Caroselli Antípatro Arte_de_los_pueblos_bárbaros Mugen-Honda Hongo_dimórfico Hifly Gymnadenia_lepida Arte_académico

html map