Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Educación_terciaria Embalse_del_kama Escandalo_Harden_Eulenburg Eric_Hilgendorf Faith_(álbum_de_Eyes_of_Eden Francesc_Orella Elizabeth_Garrett_Anderson Familia_Garreton FedEx_Forum Formacion_de_estructuras Fl._Hawaiiensis Elecciones_parlamentarias_de_Mónaco_de_2013 Enrique_Pichon-Riviere Extended_Versions_(álbum_de_Stryper) Ermischiella_papuana Festuca_fontqueriana Fauna_Entomol._Scand. Financial_District_(San_Francisco) Francisco_Granizo_Ribadeneira Elecciones_generales_de_Ecuador_de_2002 Escuela_Española_en_Roma_de_Arqueologia_e_Historia Ephedranthus Estrechar_la_mano Ejercito_realista Erlangen_Hochstadt Empresa_Brasileira_de_Aeronáutica Energia_neumohidraulica Enrique_Federico_de_Hannover Estación_de_Saint-Chamas Fernando_Garcia_de_Cortazar_Ruiz_de_Aguirre Estadio_José_María_Morelos_y_Pavon Estadio_Nuevo_José_del_Cuvillo Efecto_invernadero_(construcción) Foncine-le-Haut Five_(álbum_de_Goodbye_Mr._Mackenzie) Fauna_abisopelagica Filigrana El_Pontificio_Colegio_Croata_de_San_Jeronimo Estacion_de_Zorrotza_(Cercanías_Bilbao) Euodia_micrococca_var._micrococca Editorial_Petronio Ermita_de_la_Ina Fenomeno_fisico_armónico Enrique_Torres_Belón Edward_Melvin_Deline El_robo_del_siglo El_maestro_de_Sokka_(Avatar:_la_leyenda_de_Aang) Federico_Hernán_Dominguez Edmundo_Cetina_y_Velazquez El_Super_agente_86 Foxfire_(Carolina_del_Norte) Escuela_Tecnica_Superior_de_Ingenieros_de_Montes Escudo_de_sierra_leona Estación_de_Oliveirinha-Cabanas Esquizoide

html map