Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Clifden Coloncus Vézinnes Accion_(Derecho) Administracion_Nacional_De_Electricidad X_(grupo) Viena_(Austria) Conomorphus_flavicornis Vernasca Villers_les_Moivrons Yakusha-e Vassalboro_(Maine) Wenona_(Illinois) WASP_1b Zufia_(Navarra) Club_Argentino Víctor_Celorio Aberri_eguna White_Dawg Valle_el_Turia Vladimir_Disljenkovic Compagnie_Internationale_des_Wagons-Lits Clearfield_(Utah) Afasia_anómica Chenopodium_laterale Administracion_territorial_romana Adrián_Ramos Condados_de_Dakota_del_Norte Agave_teopiscana X_distrito_electoral_federal_de_chihuahua Albalonga Zadie_Smith Virrey_de_Sicilia Club_Atletico_Coronel_Masters Clethráceas Alcázar_de_Sevilla Viburnum_hirtum Comisión_de_Relaciones_Anarquistas Al_Bourj_FC Virginia_Rodenas Valadares_(Monçao) Computador_Z3 Vuelta_a_Colombia_2008 Westmoreland Vieja Agac Valverde_de_Jucar_(Cuenca) XVIe_arrondissement Conjunto_Arqueológico_formado_por_los_yacimientos_de_La_Espina_del_Gallego_Cilda,_el_Cantón_y_Campo_de_Las_Cercas Winston_Reid Yacht_Club_Ancón Villasur_de_herreros Vittarioides Vicente_mártir Chennai_(India)

html map