Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

James_Maclurcan Januária,_Princesa_de_Brasil Karadorde_Petrovic Jardim_Botânico_(barrio) Kepa_Sodupe_Corcuera Jean_Laurent_(fotografo) La_Coruna_(A_Coruna) José_Ángel_Lamas Kongō_(1878) La_Doree Ismelia_broussonetii Kagero_(1939) Juan_Suarez_Ávila Jackson_Quiñónez Koninklijk Life_Is_But_a_Dream Jawbreaker_(película) Juan_Ortiz_de_Zarate Juan_Francisco_(desambiguación) Jatropha_yucatanensis Jan_Baert Laura_(desambiguacion) José_María_Rodríguez_Acosta_González_de_la_Cámara Leopardo_de_las_Nieves_(alpinismo) Interfaz_periférica_paralela Kosmos_959 Julio_Lavandero_Perez La_Tarde_con_María Joan_Plaza La_Nou Isla_de_Kodiak José_Maria_Bustillo_Barreda Legacy_of_brutality Krta_yuga Karl_Schmidt-Rottluff José_Núñez_Pernía Laurocerasus_officinalis Jeffrey_Alan_Miron Lavandula_spica_var_turolensis José_maria_blanco_white Leonora_N_3_(Op._72a) Ley_de_propiedad_Intelectual_(desambiguacion) Lille_Métropole_Communauté_urbaine Jose_Maria_Bascunán International_Helsinki_Federation_for_Human_Rights Karauzyak Joannis_Vislicensis Jersson_Gonzalez Litargus_japonicus La_Mascara_(pelicula) José_María_Alvarez_de_Sotomayor Jamal_Abu-Shamala Juicio_Político Las_Cañadas Instituto_Suizo_de_Bioinformática

html map