Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mortal_Kombat_Deception Huerto_Ruano Halfordia Anunciacion_(Leonardo,_Louvre) Miscilo Gynandrobrotica_clypeata Himno_español Hard-rock Apeadero_de_Meiral Héctor_Calcagno Arriaga_Lakua Area_superficial Gynocraterium Avaray Monasterio_Petru_Voda Hector_Pablo_Lucchetti Minas_de_Santa_Quiteria Morena/Linda_Vista_(línea_Verde) Anué Antonio_Vilar_Ponte Guerra_Extraña Muhamed_Subašić Auld_lang_syne Hoddle Angel_azul Monumento_ecuestre_a_Carlos_Maria_de_Alvear Historiae Ardea_eulophotes António_Candido Anos Arcata/Eureka_Airport Anthony_Vanden_Borre Aventuras_en_el_Tiempo_El_Final_en_Concierto Asimina Guerin_d'Oro Artemisia_pontica August_Eigruber Historia_del_PNV Autoblog.com Hort._Brit._(Sweet),_ed._2. Aristotelia_macqui_var._leucocarpa Anales_de_ciencias_naturales Monarquías_absolutas Asilis_reflexodentata Hermione_cypri Autorruta_Concepcion-Tomé Ministerio_de_Economía_y_Comercio_de_Chile Guadalajara_(ciudad_Mexico) Atentados_terroristas_del_11_de_marzo_de_2004 IL_12 Apeninos_septentrionales Aulexis_medvedevi Héroes_del_cielo Hot_(desambiguación) Gudmundur_Þorgeirsson

html map