Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Nora_Cano Paul_McGillion Museo_de_Fiyi Navicular Paloma_montaraz_palida North_American_Soccer_League_1983 Pachypterygium Nant Physalaemus_cuvieri Partido_de_san_isidro Once_in_a_Lifetime_(álbum) Pacific_Coast_Highway_(cancion) Phalaenopsis_amabilis Nunnezharia_costaricana Náhua Piazza_San_Marcos Pedro_Jose_de_Alvarado_y_Baeza Nopo Octanal Pedro_Casella PR_AC Pacto_de_Brundisium Máté_Zalka Observatorio_(estación) Máramarossziget Plaza_San_Martín_(Lucca) Pannonia_Allstars_Ska_Orchestra Peter_Williams_(desambiguacion) Música_de_2007 Otto-Werner_Muller Novosvobodanaya Núcleo_del_sistema Neira_de_Jusa Nuestros Ordenamiento_Radix Paso_Yovai Pablo_González_Marinas Pla_del_horta Península_de_Valdes Obsesión_(sentimiento) Palazuelos_de_Eresma_(Segovia) Narcissus_etruscus Petrel_de_las_Chatham Oficina_de_Garantias_Lingüisticas OpenMP NAP Neosciadium NYC_Marathon OEIS Otto_de_Bamberg Perula_rubiginosa Peramium_secundum Poesia_española_contemporánea Physalis_porrecta Mía_Taveras

html map