Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Gines_González_García GV_Producciones Robert_Bulwer-Lytton Imperio_incaico Rio_Pisón Glipa_novaguineae Ununhexio Generación_Saprissa Rikken_Kokuminto Rolando_Zapata_Bello Robert_Owen_Edwards Galepsus_wittei Ron_Killings Muralla_de_Recopolis Fundacion_del_Espanol_Urgente Rutas_de_Argentina Giovanni_Amendola Municipio_de_Lincoln_(condado_de_Lucas,_Iowa) Municipio_de_Epps_(condado_de_Butler,_Misuri) Fundacion_Juan_Muniz_Zapico Río_Parnahyba SA_18_Grouse_(portatil_de_infantería) Roberto_Armando_Albores_Gleason Royal_Air_Force Gianbattista_Pittoni Fujiwara_no_Umakai Tulevik_Viljandi Indo_(empresa) Fritillaria_polyphylla GJ_1241 Municipio_de_Lincoln_(condado_de_Holt,_Misuri) Reutera S_Gerät SEPIA_Sociedad_de_Estudios_Psicosomáticos_Íbero_Americana Municipio_de_Briggsville_(Arkansas) Rio_Ierouslan Giovanni_Minio Rodrigo_Gutiérrez Iglesia_de_San_Pedro_Apóstol_(Morrano) Incubus Universidad_de_Wittemberg Municipio_de_Nochistlán_de_Mejia Tudia Gekijoban_Naruto_Shippuden:_Kizuna Iluminado_Sanz_Sancho Imesh Gabre Universidad_Privada_de_Ciencias_de_la_Salud Geissolomataceae Ugento Municipio_de_Hough_(condado_de_Nueva_Madrid,_Misuri) Gamal_al-Banna UCD_FC SC_Chemie_Halle Friedrich_Adolph_Roemer

html map